CHP'Li BAŞEViRGEN "MAZOTA YAPILAN ZAMLARI GERI ÇEKiN"

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen akaryakıt fiyatlarına gelen büyük zamlarla ilgili iktidara çağrıda bulundu. Başevirgen, yapılan zamların çiftçi ve üreticiyi olumsuz etkileyeceğini söyleyerek “zamları geri çekin” dedi.

“Bir dekarda mazot masrafı 262 lira, destek 75 lira”

Yapılan bitkisel üretimin türüne ve arazi yapısına göre değişmekle birlikte çiftçinin bir dekar alan için ortalama 8 litre mazot kullandığını söyleyen Başevirgen, “2021 yılı Temmuz ayında 6 lira, geçen yıl Temmuz ayında ise 26 lira civarında olan mazotun fiyatı 32,80 liraya yükseltildi. Mazotun güncel litre fiyatı temel alınırsa 1 dekar için artık 262,40 lira akaryakıt harcaması yapılacak. Tabi mazot fiyatlarının değişmemesi ve araziye gidiş, geliş ile nakliye giderleri olmaksızın yapılan yakıt harcamasından bahsediyoruz. Buna karşılık iktidarın çiftçiye reva gördüğü mazot desteği dekara 75 lira. Yani yapılan mazot harcamasının ancak %28,5’i. Diğer taraftan bir litre mazot için çiftçiden alınan KDV ve ÖTV toplamı %38,5. ÇKS’ye kayıtlı olmayan alanlar için ise hiçbir destek verilmiyor. Yani, iktidarın destekleme anlayışı kaşıkla vermek kepçeyle geri almak.”

“Halka ‘maaşını dolarla mı alıyorsun’ diyerek dalga geçenler mazot fiyatlarındaki bu artışı izah etmeli.”

Başevirgen yaptığı açıklamada, “Dünyada Brent Petrolün fiyatı 80 dolar civarında. 2021 yılı temmuz ayı ile yaklaşık aynı seviyelerde seyrederken bizde 6 lira olan mazotun litresinin 33 liraya çıkmasının gerekçesini birilerinin kamuoyuna anlatması gerekiyor. Dünyada petrol fiyatları artıyor yalanına artık kimse inanmıyor. Ülkemizdeki fiyatların bu noktalara gelmesinin asıl nedeni paramızın dolar karşısında yaşadığı değer kaybıdır. Halka maaşını dolarla mı alıyorsun diyerek dalga geçenler mazot fiyatlarındaki bu artışı izah etmelidir. “

“Bu fiyatlarla buğday 13,44, kuru üzüm 70 lira olmalı”

Çiftçinin ürününün mazot karşısında eriyişini kuru üzüm ve buğday fiyatlarına göre değerlendiren Bekir Başevirgen, “2021 yılında 9 numara sultaniye kuru üzümünü 13 liraya satan çiftçi 2,16 litre mazot alabiliyordu. Bugün kuru üzüm üreticilerinin 2,1 litre mazot alabilmesi için ürünü 70,84 liraya satabilmesi gerek. Manisalı kuru üzüm üreticileri yakında açıklanacak alım fiyatının kaç lira olacağını merakla beklerken, iktidarın bırakın 70,84 lira vermeyi, geçen yıl verdikleri 1,5 doları bile vereceğinden şüpheliyiz. Yine 2021 yılında buğday üreticisi 2,25 liraya sattığı ekmeklik buğdaya karşılık 0,41 litre mazot alırken bu yıl için açıklanan 8,25 lira ile 0,25 litre mazot ancak alabiliyor. TMO’nun işi yokuşa sürmesi nedeniyle bugün serbest piyasada 5,5 liraya buğday satılıyor ama biz yine de çiftçilerimizin ürününü ortalama 8,25 liradan sattığını kabul edersek bir kilo buğdayın karşılığında 0,25 litre mazot alınabilmekte. Oysa günümüzde çiftçilerimizin 2,5 litre mazot alabilmesi için buğdayını 13,44 liradan satması gerekiyor. Maalesef çiftçilerimizin aleyhine oluşan bu tablo diğer tarım ürünlerinde çok farklı değil.”

“Tarımın adı ek bütçede de yok”

İktidarın, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na ilave olarak 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ek bütçe çıkardığını hatırlatan Başevirgen, “Yani iktidar hesapsızca harcadığı kamu gelirlerini getirdiği ek vergiler ile denkleştirmeye çalışıyor. Ne yazık ki yasalaşan ek bütçede, direk tarıma ve çiftçiye tahsis edilen bir ödenek yok. Hesapta olmayan bir durum olduğu için yaşanan deprem dolayısıyla AFAD’a ayrılan ilave bütçe anlaşılabilir. Fakat artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerin yine iktidarın aklına gelmemesi üzüntü verici. Yasalaşan ek bütçe metninde, çiftçi ibaresinin yalnızca “8 milyar liranın esnaf, sanatkar ve çiftçilere sağlanan Hazine faiz destekli krediler nedeniyle Halk Bankası ve Ziraat Bankasının görevlendirme giderleri için;” ayrılmış ifadesinde yer alması iktidarın çiftçiye nasıl baktığının özetidir.”

“ İktidar çiftçilerin alın teriyle kazandığı parayı küçülterek kendi açıklarını kapatmayı bıraksın”

“İktidar, uyguladığı hatalı politikaların ve kamu kurumlarının yaptığı aşırı harcamaların acısını vatandaşlarımızdan çıkarmaktan vazgeçsin. Özellikle de çiftçilerin alın teriyle kazandığı parayı küçülterek kendi açıklarını kapatmayı bıraksın ve zaman kaybetmeden bu zamlar geri çekilsin. Çiftçilerin mazot desteği artırılsın ve tarımda kullanılan akaryakıtta tüm vergiler kaldırılsın. Aksi halde üç kuruş zam verdiğiniz çalışanlar ile emekliler fiyatları artan tarım ürünlerini tüketmekte önce zorluklar yaşayacak sonrasında belki de ulaşamayacak. İktidarı çiftçilerimizin yanında olmaya davet ediyoruz.”

BEKİR BAŞEVİRGEN MAZOTA YAPILAN ZAMLARI GERİ ÇEKİN