Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemi 2. Seçimini milletvekillerini ve 13. Cumhurbaşkanını seçerek başarıyla gerçekleştirmiştir.
Yaşanan seçim süreci ülkemizin demokrasi geçmişinin dışına çıkan neredeyse tüm şartların değiştiği bir ortamda tüm olumsuzluklara rağmen sükûnetle gerçekleşmiştir.
Her seçimden olduğu gibi bu seçimden de gerek muhalefetin gerekse iktidarın çıkaracağı çok önemli dersler vardır.
Alınması gereken dersler konusunu başka yazılarda değerlendirmek üzere öncelikle yerel siyasette yaşanan gelişmeleri ele almak istiyorum.
Herkesin malumu olduğu üzere 2009 yılında yapılan belediye seçimlerinden bu yana Manisa gerek merkez gerekse Büyükşehir belediyesi MHP’li Cengiz Ergün tarafından yönetilmektedir.
2009-2014 yılları arasında Merkez Belediye Başkanı olarak halkın teveccühüne mazhar olan Ergün yapılan kanuni değişiklik sonrası 2 dönemdir de Büyükşehir başkanı olarak Manisa siyasi tarihinde derin izler bırakarak yerini almayı başarmıştır.
Muhtemelen de 2024 yılında yapılacak seçimde de bu göreve yeniden talip olacaktır.
Daha önceleri yapılan seçimlerde dönem sonu-son yıl yaptığı çalışmalarla final oyuncusu olduğunu gösteren Ergün, bu dönemi de başarıyla sonuçlandıracak mı, sorusunun cevabını almaya artık bir yıldan az kalmış durumdadır.
Ne var ki görünürde geçmiş dönemlere benzer etkileyici Büyükşehir faaliyetlerine rastlanmamaktadır.
Eğer aday olursa kolayca seçim alamayacağını şimdiden söylemek kehanet olmayacaktır.
Büyükşehiri bir tarafa bırakarak Turgutlu’ya gelecek olursak şimdiden gördüğüm oldukça heyecanlı bir seçim yaklaşmakta...
Beni böyle düşünmeye sevk eden elbette kayda değer veriler söz konusudur.
-Rekabetin yüksek seviyede olacağının birinci delili olarak Turgutlu’da 28 Mayıs tarihinde gerçekleşen seçimde 2 adayın aldığı oyların neredeyse birbirine eşit olmasıdır.
(Cumhur İttifakı adayı 56.241, Millet İttifakı adayı 54.650)
-Diğer bir delil ise tüm partilerden olmak üzere çok sayıda iştahlı aday adayının şimdiden kendini ortaya atmasıdır.
Turgutlu çok partili demokrasi tarihimiz boyunca merkezin sağıda kendini konumlandıran partilerin başkanları tarafından yönetilmiştir.
Bunun birkaç istisnası da olmuştur.
O istisnadan birisi de şu anda başkanlık görevini yerine getirmekte olan Millet İttifakı adayı olarak seçimleri kazanmış olan CHP’li Çetin Akındır.
2024 yılında Millet İttifakının varlığının sürmesi dahil henüz bir çok belirsiz konu vardır.
Ayrıca Millet İttifakı bugünkü şekliyle sürse bile ittifak dışında olmasına rağmen Kılıçdaroğlu’na 28 Mayısta oy vermiş olan Yeşil Sol-HDP ve diğer marjinal sol partilerle Zafer partisinin tutumu da gelecek seçimlerde rekabetin seviyesini ve şiddetini belirleyecektir.
Yukarıdakine benzer ifadelerin Cumhur İttifakı içinde sarf edilmesi yanlış olmayacaktır.
2019 yerel seçiminde Cumhur İttifakı MHP’li adayla seçime katılmış ancak kağıt üzerinde ki ezici üstünlüğüne rağmen oylarının ancak yüzde 40’nı alarak tarihi bir hezimete uğramıştır.
Bu nedenle Cumhur İttifakının devamı halinde hangi parti tarafından belirlenecek adayla Turgutlu’da seçime girileceği belirsizdir.
Gördüğünüz gibi henüz çok sayıda bilinmeyen söz konusudur.
Siz bakmayın doğmamış çocuğa don biçenlere!
Burası Türkiye her başlayan yeni gün yeni gelişmelere gebedir.
2024 yılının yerel seçimlerine kadar köprünün altından nice sular akar.
Hele bir seçim sathı mahalline girelim bulutlar dağılsın sonucun kimlerin lehine tecelli edeceğini tahmin etmek o zaman daha olacaktır.